#backtotop { padding:5px; position:fixed; bottom:10px;right:10px; cursor:pointer; }

Sunday, 30 October 2011

LATIHAN


Bahagian C
{ 20 markah }
[ Masa dicadangkan : 20 minit ]

Tulis empat nilai murni yang dapat kamu peroleh daripada catatan di bawah. Panjang jawapan kamu hendaklah tidak melebihi  40 patah perkataan. Tulis jawapan kamu dalam satu perenggan.


6.30 pagi
Aku bersiap-siap untuk pergi ke sekolah. Setelah lengkap berpakaian, aku bersarapan. Hari ini merupakan hari pertama aku belajar di sekolah baharu.
6.45 pagi
Aku beratur menaiki bas awam. Mujur aku mendapat tempat duduk. Seorang perempuan tua naik. Dia berdiri berdekatan dengan pintu. Aku berdiri lalu memberikan tempat duduk kepada perempuan tua itu. Dia mengucapkan terima kasih kepada aku.
7.00 pagi
Aku menjejakkan kaki ke sekolah baharu. Sementara menunggu loceng berbunyi, aku duduk di kantin sambil membaca buku cerita . Aku berkenalan dengan seorang murid dari tahun enam.
7.15 pagi
Loceng berbunyi. Aku menuju ke pejabat sekolah. Aku berjumpa dengan kerani sekolah. Dia membawa aku berjumpa dengan guru besar. Beliau mengucapkan selamat datang ke sekolah baharu kepada aku.
7.25 pagi
Seorang guru perempuan masuk ke bilik guru besar. Namanya Cikgu Aminah. Aku memperkenalkan namaku dan bersalam dengan Cikgu Aminah.
7.40 pagi
Aku diperkenalkan oleh Cikgu Aminah kepada semua murid Tahun Enam Orkid. Mereka menyambut kehadiran aku sebagai rakan sekelas yang baharu dengan gembira. Aku tersenyum melihat murid yang aku temui di kantin berada sekelas denganku.

No comments:

Post a Comment

back to top