#backtotop { padding:5px; position:fixed; bottom:10px;right:10px; cursor:pointer; }

Friday, 28 October 2011

CONTOH KARANGAN


LENGKAPKAN CERITA DI BAWAH.
TAJUK 3 – Ketika pulang dari sekolah, aku ternampak tompokan darah di pinggir jalan. Rupa-rupanya seekor anak anjing cedera akibat dilanggar kenderaan. Aku pun . . .

            Ketika pulang dari sekolah, aku ternampak tompokan darah di pinggir jalan. Rupa-rupanya seekor anak anjing cedera akibat dilanggar kenderaan. Aku pun memberhentikan kayuhan lalu menghampiri anak anjing itu. Anak anjing itu mengerang kesakitan. Kakinya patah dan luka pula.

            Dengan berhati-hati, aku mengangkat anak anjing itu lalu kuletakkan di dalam raga basikalku. Kemudian, aku meneruskan kayuhan untuk pulang ke rumahku.

            Setelah tiba di rumah, aku segera memberitahu ibuku. Ibuku bersimpati akan anak anjing itu. Dia segera membersihkan luka pada tubuh anak anjing itu.

            Seketika kemudian, ibu mengajakku ke klinik haiwan. Doktor Prakash yang merawatnya. Lukanya dijahit dan kakinya disimen.

            Setelah sebulan berlalu, anak anjing itu dibawa ke klinik haiwan lagi. Kali ini, doktor membuka balutan simen dan jahitan di kakinya. Aku gembira melihat anak anjing itu pulih seperti sedia kala.

            Kini, timbul pula rasa sayang akan anak anjing itu. Justeru, aku merayu kepada ibu agar anak anjing ini dibiarkan tinggal bersamaku. Rupa-rupanya, ibu juga berniat demikian. Oh, alangkah bahagianya diriku.


No comments:

Post a Comment

back to top